top of page
  • Forfatterens bildeGrete Renate Asbjørnsen

Velg farger som appellerer til deg

Farger kan påvirke oss på flere området. Det finnes forskning som viser at fargene vi omgir oss med har stor påvirkning på trivsel og vår følelsesmessige tilstand. Farger kan påvirke humøret, energinivået og atmosfæren i et rom.

Valg av farger kan ha mye å si for ett rom. Det kan gjøre at vi retter oppmerksomheten mot enkelte elementer, det kan vise personlighet og det kan ha stor effekt på hvordan vi opplever ett rom, sted eller område.


Farger kan gjør oss produktive, fokusert og gi gode følelser. Det er viktig å merke seg at individuelle preferanser og kulturelle forskjeller kan påvirke hvordan farger oppfattes og påvirker humøret.

Noen mennesker kan ha personlige assosiasjoner eller erfaringer knyttet til bestemte farger som kan påvirke deres reaksjoner. Derfor er det viktig å gå etter de fargene som kjennes rett for den enkelte.Farger kan påvirke:

  1. Farger har en direkte innvirkning på stemningen i et rom. For eksempel kan varme farger som rødt, oransje og gult skape en følelse av energi, entusiasme og varme. Kjøligere farger som blått, grønt og lilla kan gi en beroligende og avslappende effekt.

  2. Farger kan øke den visuelle appell og estetikken til et rom. Ved å bruke farger på en kreativ og harmonisk måte kan man skape et visuelt tiltalende og interessant miljø. Farger kan brukes til å fremheve bestemte elementer eller skape kontraster for å gi rommet et mer dynamisk utseende.

  3. Farger kan påvirke vår oppfatning av rommets størrelse og proporsjoner. Lysere farger har en tendens til å åpne opp rommet og gi en følelse av romslighet, mens mørkere farger kan få rommet til å virke lunt.

  4. Farger kan påvirke vår produktivitet og evne til å fokusere. Hver farge har sin egen energi og påvirkning. For eksempel kan blått og grønt være beroligende og bidra til konsentrasjon, mens rødt kan være stimulerende og øke energinivået.

  5. Farger har en dyp forbindelse med våre følelser og kan vekke forskjellige emosjonelle respons. For eksempel kan varme farger som gult og oransje fremkalle følelser av glede og optimisme, mens kalde farger som blått og lilla kan skape en følelse av ro og ettertanke.


Gå etter de fargene du trives med og som gir deg gode følelser


Farge preferanser variere fra person til person, og det er ingen "riktige" eller "gale" farger å bruke i et interiør. Så lenge du trives med det.


Noen synes det er lett å velge farger og vet sine preferanser, mens andre ønsker litt hjelp til å sette sammen. Men som regel så kjenner man det når man ser dem live om det er "rett" for den enkelte.


Er du i tvil vil jeg absolutt anbefale å sjekke ut noen som gir farge råd og kan sette sammen slik at det blir en helhet i de områdene du ønsker å fargesette. Jeg hjelper gledelig med å sette sammen fargekombinasjoner. Ta kontakt på DM på instagram om du trenger noe fargeinspirasjon.


Noen generelle funn på hva farger kan gjør for oss på det emosjonelle plan:

  1. Rødt: Rødt er en farge som ofte er knyttet til energi, lidenskap og spenning. Studier har vist at rødt kan øke hjertefrekvensen og forsterke følelser som sinne og irritasjon hos noen mennesker. På den annen side kan det også bidra til å øke energinivået og skape en følelse av styrke og selvtillit.

  2. Blått: Blått blir ofte assosiert med ro, avslapning og fred. Studier har vist at blått kan senke blodtrykket, redusere stressnivået og skape en følelse av indre harmoni. Det antas også å ha en beroligende effekt på kroppen og sinnet.

  3. Grønt: Grønt er en farge som er forbundet med natur og friskhet. Forskning har vist at grønt kan ha en beroligende effekt på mennesker og bidra til å redusere stress. Det kan også assosieres med følelser av fornyelse, vekst og balanse.

  4. Gul: Gul er en farge som ofte er knyttet til lykke, glede og vitalitet. Studier har vist at gult kan øke aktivitetsnivået og stimulere hjernen. Det kan også bidra til å forbedre humøret og øke oppmerksomheten.

Er du usikker på hvilken fargekombo du vil gå for? Da er det bare å ta kontakt på epost eller sende melding på instagram/ Facebook. Helt uforpliktende, selvsagt.


Trenger du mer hjelp med fargesetting hjemme eller på jobb? Da vil jeg anbefale å sjekke ut @Dora.design.no, @Kasadesign_interior og @Cremstudio på instagram. Alle er de dyktige damer som jobber med farger og interiør.


Mitt beste tips er å eksperimentere med ulike farger og kombinasjoner. Så skaper man et interiør som er unikt og som reflekterer personlighet og stil. <3


My Moxie// GR

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page