top of page
  • Forfatterens bildeGrete Renate Asbjørnsen

Når gaven sier mer enn 1000 ord

Med tanke på hva jeg jobber med er det sikkert ikke så veldig sjokkerende at gaver og overraskelser er noe jeg liker. For noen er det kanskje materialistisk, men jeg vil si at det er mer enn det. Gaver er ikke bare ting, det er så mye som ligger bak gaven som man ser dersom man tenker etter. Tanken, tiden, ordene og kjærligheten i den gesten det er å gi.


Det er ikke for ingenting at gaver er et av fem kjærlighetspråk.

Kjærlighetsspråkene er en begrep innenfor forholdsterapi og selvutvikling som presenteres av forfatteren Gary Chapman i boken "The Five Love Languages" (De fem kjærlighetsspråk). Konseptet innebærer at mennesker uttrykker og mottar kjærlighet på ulike måter, og det er viktig å forstå partnerens eller ens egen kjærlighetsspråk for å styrke mellommenneskelige forhold.


De fem kjærlighetsspråkene som Chapman beskriver, er:

  1. Ord for bekreftelse: For noen er kjærlighet best uttrykt gjennom positive og oppmuntrende ord, komplimenter og verbal bekreftelse.

  2. Tid sammen: Andre opplever kjærlighet når de tilbringer kvalitetstid sammen med sine kjære, hvor full oppmerksomhet er rettet mot dem.

  3. Tjenester: Noen mennesker føler kjærlighet når partneren utfører tjenester eller gjør innsats for dem, for eksempel husarbeid eller andre praktiske gjerninger.

  4. Gaver: Gaver, uavhengig av størrelse eller verdi, er et viktig uttrykk for kjærlighet for enkelte.

  5. Fysisk berøring: Kjærlighetsspråket til noen er basert på fysisk nærhet, som klemmer, kyss og kjærtegn.

For å styrke forholdet til partner, venner eller familiemedlemmer, er det viktig å forstå både ens eget og andres kjærlighetsspråk. Dette kan bidra til bedre kommunikasjon, forståelse og tilfredsstillelse i forholdene.

Gaver og overraskelser kan bety mye for både den som gir og den som får.


Noe av det kjekkeste med jobben min er når kunder vil ha hjelp til å finne gave. Sammen finner vi den perfekte gave til noen de er glad i. Da snakker vi om mottaker og hva giver tenker om dem. Slike samtaler skulle vært tatt opp på lydfil å gitt sammen med gaven.


En blomsterbukett fra naboen kan si «Jeg setter stor pris på å møte deg ute i gaten selv. på de frynsete dagene». Så vet man alt jobben som ligger bak en blomst fra jord til full blomst. Det at de avser en blomsterbukett fordi de vil glede, der er det mye kjærlighet,


Flasken med bobler fra venner som roper "vi feirer deg". Tenk deg bare ordene som ligger i et hjemmelagde favorittsyltetøyet eller ullsokkene til frostmakken.


Gaven som varmer 5 år etter den ble gitt

Jeg husker et år det det var veldig travelt på jobb før jul. Jeg følte ikke at jeg strakk til på noen områder. Så plutselig lå det en god og myk turgenser på skrivebordet mitt med en post it lapp «Bra jobba, kom deg ut på tur nå». Genseren varmer den dag i dag.


En gave fra arbeidsgiver kan være en fin måte si «Takk for innsatsen! Din trivsel er viktig for oss og du er viktig for oss». I travle hverdager trenger man å bli sett. Hvordan ville vært den perfekte måte for deg at arbeidsgiver så deg? ville det være å få en oppmerksomhet? noen gode ord om jobben du gjør eller gjerne hjelp hadde vært det beste?


Uttrykke omtanke

Å gi gaver handler ikke bare om materialistiske verdier, men om å vise omtanke og oppmerksomhet til noen. Selv små, men tankefulle gaver kan uttrykke dyp kjærlighet og engasjement. Gaver som er spesifikke for mottakerens interesser, ønsker eller behov, viser at du virkelig kjenner personen og bryr deg om hva som er viktig for dem. Å motta en gave som er valgt med kjærlighet og omtanke kan bringe glede og lykke. Dette kan bidra til å styrke forholdet og øke følelsen av å bli elsket.


Vanskelig å ta i mot gaver?

For mange jeg prater med er det vanskelig å ta i mot gaver. Det er også flere som sier at de ikke liker gaver. Dette er veldig interessant å se på. Hva ligger bak dette? Jeg har vanskeligheter med å ta i mot hjelp. Følelsen av å være til bry ligger sterkt i mange, meg selv inkludert. Om man ser nærmere på hvorfor man synes gaver er vanskelig å ta i mot, så ligger det kanskje noe bak. Det er mye utvikling i å se den andres side, åpne opp for den som ønsker å gi deg noe. May Tone Johnsen sier det så fint:

"min kapasitet til selv å gi er direkte linket opp mot hvor mye jeg klarer å åpne opp for å ta imot, så jeg har bestemt meg for å ta imot med takknemlighet og ekte glede. Dette viser også giveren respekt og gir hen mulighet for å fryde seg over sin glede ved å gi" - May Tone Johnsen, daglig leder Ei me alt AS

Her ligger det en spennende refleksjon om det å ta i mot gaver fra andre. Når andre har tatt seg tid og ønsker å si deg noe med en gave. Hva om å åpne opp for at det er greit å ta i mot.


Trenger du hjelp til å finne en gave som formidler det du ønsker hjelper jeg deg gjerne.

Send bare ne post eller ta kontakt på instagram så fikser vi det sammen.


Takk for at du leste. Fortell gjerne hva du synes om det å gi og få gaver. Har du et godt gaveminne?


Hjertelig hilsen fra GR


19 visninger

Siste innlegg

Se alle

1 comentário


Britt Helen Harestad
Britt Helen Harestad
27 de out. de 2023

For en kilde til inspirasjon og ettertanke.

Curtir
bottom of page