top of page
  • Forfatterens bildeGrete Renate Asbjørnsen

Ikke sint, bare skuffet

Oppdatert: 25. apr. 2023

Det er ikke bare bare å bli skuffet. Det som skjer på innsiden er viktig. Det rike livet med følelser og tanker.


Skuffelser er noe vi alle opplever i hverdagen. De kan være små og store. De kan passe dårlig og ta lang tid å komme over, uansett så er de med på å former oss til den vi er og den vi blir. Noe gjør oss sterkere og mer robuste som mennesker. Viste du det?


Skuffelse er en helt vanlig følelse. En følelse av misnøye når man opplever å ikke få innfridd forventingene sine.

Som 2 åring kan man bli skuffet over å ikke få den blå koppen eller iskremen man så sårt hadde sett for seg. Som ungdom kan det å ikke få en invitasjon eller det å ikke sommerjobben man ønsket seg. Som grunder blir man skuffet hele tiden over at man ikke får til det man ser for seg hver dag. Som voksen kan man bli skuffet over at man ikke får komme på intervju til drømmejobben. Man kan bli skuffet over at maten man får servert. Man kan bli skuffet over brutte løfter eller over at man ikke får det man ønsker til den tiden man ønsker.


Man kan bli skuffet over andre mennesker, men også over oss selv. Og vi skuffer også andre. Skuffelser kommer i mange former. Det er individuelt hva man blir skuffet av og hvordan man opplever det.

Ekspertene mener at vi ikke skal skåne barn fra skuffelser da det er nyttige læring som ligger her. Vi blir motstandsdyktige. Vi lærer av det vi erfarer. Dette er et stort tema og har mange aspekter. Jeg håper dette kan sette i gang litt tanker rundt hvordan du håndterer det å bli skuffet. Har det gjort det sterkere på noen måte? Gikk det fint selv om du kanskje opplevde at nå "rakner" alt?


Kan du huske en gang du opplevde å bli skuffet?

Hvordan var det for deg? Hvordan gikk det?

Ordnet det seg?

Bærer du nag til noe eller noen, eller har du tilgitt?

Har du skuffet noen? Hva skjedde? Hva har du lært?

Hvordan snakker du til deg selv når du opplever å bli skuffet?


Dette er noen spørsmål som kan sette i gang tanker som får deg til å reflektere over hvem du er og hvilke mønster du har. Det kan også være nyttig med å se på forventingene man har i enkelte situasjoner. Hvilke forventninger hadde du når du ble skuffet? Noen ganger er forventingene helt reelle, og man skal kunne forvente seg ting. Noen ganger kan en reality check være nyttig.


For eksempel så kan jeg ble skuffet over meg selv når jeg ikke klarer å løpe 10 km. Men er jeg ærlig med meg selv så liker jeg annen trening bedre. Så hvorfor bli skuffet over det? Jeg tror det handler om at forventingene mine ikke er realistiske. Hadde jeg ønsket det nok. kunne jeg jo begynt å jogge å jobbet meg frem til det. Men er jeg ærlig med meg selv så har jeg jo heller lyst til å gjøre andre ting. For noen er dette helt uforståelig, mens andre kan kjenne seg igjen i det. Vi blir skuffet over forskjellige ting ut i fra våre forventninger og forutsetninger.


Her om dagen hadde jeg en annen form for skuffelse.

For noen uker siden sendt jeg en søknad på noe. Noe jeg håpte veldig på at skulle bli, noe som i mitt hode ville være en god løsning. Jeg har gått å ventet på en telefon. Gledet meg av tanken på tilslag. Delt det med kjente. Våget å drømme om å få tilslag. Men så fikk jeg en høflig e-post med avslag. Da ble jeg skuffet.


"typisk, du var ikke god nok. Selvsagt fikk du avslag. Tenk så teit å tro at jeg skulle få det".

Opplevelsen av å bli skuffet satte i gang en god del tanker og følelser. Og mønsteret mitt er ganske likt fra gang til gang. Jeg reagerer med å være selvkritisk. Noen reagerer med sterkt sinne, noen med frustrasjon, sinne og gjerne maktesløshet. Vi reagerer forskjellig. Men fellesnevneren kan være at vi alle reagerer på et vis. Og for den enkelte er det høyst aktuelt.


Alle opplever vi skuffelser gjennom livet. Noen store noen små. Noen kommer vi oss raskt over, andre ting blir værende med oss lenger. Men skuffelser er med på å gjøre oss motstandsdyktige. Som barn kan man oppleve skuffelser ofte, fordi vi har ikke lært alt vi skal lære. Da er det mer som skuffer oss. Igjennom livet så lærer vi oss noen måter å håndtere skuffelser på. Vi lærer at det går som regel bra. Vi justerer forventningene våre og vi endrer oss.


Hvordan prater du til deg selv? Ville du sagt det samme til en god venn? Er du din egen beste venn? Er det ikke ironisk at når man trenger kjærlighet selv, så gir man ofte kun hat og selvkritikk? Hva hjelper det oss? Jeg ble fort arrestert på tankene mine da jeg ringte en god venn for å si at jeg ikke fikk det til. Og masse gode ord som løftet. Akkurat slik jeg burde gjort for meg selv.


Skuffelser vil komme hele tiden, men det kan også gå veldig bra. Hvis man unngår å gjøre noe fordi man er redd for å bli skuffet kan det være et hinder for oss. Det kan gjør at vi ikke opplever det vi ønsker og drømmer om. Man kan være redd for avslag eller for det som kan gå galt. Om man ikke våger å søke på den jobben eller den skolen man ønsker eller man unngår å ta ta kontakt med noen i frykt for å bli skuffet, så går vi glipp av noen muligheter. Alle blir vi skuffet. Av små og store ting. Vi blir skuffet av andre, men også av oss selv. Og ikke minst, så skuffer vi andre også.


Andre har forventninger til oss. Forventninger vi ikke alltid klarer innfri, eller forventninger vi ikke skal innfri.

Skuffelser gir også læring. Igjennom livet blir det skuffelser på veien. Både store og små skuffelser. Med erfaring blir det lettere å håndtere skuffelsene, fordi man har erfart at det gikk bra. Noen ganger kan det oppleves som et setback. Inntil vi får bearbeidet å tenkt oss om. Kanskje er det noe læring i det? Man kan oppleve at en venn bryter ett løfte, man kommer ikke inn på den skolen man ønsker eller får ikke den jobben man vil ha. Vi lærer oss å håndtere det. Det handler ikke om en selv, og verdien man har som menneske. Det handler bare om at akkurat nå så var det ikke det som skulle bli.


Hvordan håndterer man skuffelser? Vi har alle forskjellige mønstre på hvordan vi takler skuffelser. Mønstre vil si det du gjør, tenker og føler når du opplever noe. Ofte er dette mønsteret likt i ulike settinger og opplevelser i livet. Det kan oppleves som en knyttneve i magen, som et stikk i hjertet, som en tunget i kroppen. Tankene kan kjøre på med negativt selvsnakk: "Jeg er ikke god nok". Man blir lei, trist, sint og frustrert. Følelser som er helt normale og som må komme ut.


Har du tenkt over hvordan du reagerer når du blir skuffet? Vet du hva du trenger når du blir skuffet? Dette er det nyttig læring i.


Så hva gjør man når man opplever å bli skuffet? For meg er det viktig å prate med noen. Så når jeg fikk avslaget tok jeg noen telefoner. Fikk utløp for skuffelsen. Gråt litt, kjeftet litt. Nå har jeg forsonet meg med det og ser at det var til det beste, Da skal det fokuseres på andre ting fremover. Kanskje var det en mening med det. Dette kan jeg tenke nå, men når man står i det er det ikke like lett. Jeg kan velge å være lenger sint og frustrert, men jeg tror at da er det bare jeg som vil ha vondt med det. Det er ikke så hensiktmessig å gå rundt å bære på sinne.


Våg å være sårbar. Det skal ikke være enkelt og noen ganger sitter skuffelsen i lenge. Men ikke brenn inne med alt alene. Del det med noen du stoler på.

Jeg synes det er bra å fortelle at man er skuffet. Det gjør at man kan få det ut, få trøst og kanskje forsone seg med det. I steden for å la det bli til bitterhet eller noe du kritiserer deg selv for. Vi alle er ofte veldig strenge med oss selv. Jeg tror også at om man får vite at man har skuffet noen så kan man snakke om det å få et enda bedre forhold.


  • Det er lov å si det høyt. «Nå ble jeg skuffet og lei meg fordi…»

  • Kjenn på følelsene. Om det er tristhet, frustrasjon, sinne osv. Alt er greit

  • Del det med noen. Få det ut på din måte. Si det til noen.

  • Få trøst av andre. Våger man å være ærlig og vise sårbarhet gir man andre mulighet til å være en god venn.

  • Når du er klar. Kan du se etter læringen i det? Var det noe læring der? Kan det være noe større og bedre som ligger der fremme.

Takk for at du ville lese dette. Dette er mitt aller første blogginnlegg. Og jeg er veldig spent på om det stod til forventingene dine. Eller ble du litt skuffet?;)


En oppgave til deg er å se tilbake på en gang du ble skuffet. Kan du se noe bra i det? Var det noe bedre som dukket opp? Lærte du noe?


Ønsker deg en fin dag <3

klem GR


272 visninger

Siste innlegg

Se alle

3 commenti


Britt Helen Harestad
Britt Helen Harestad
27 ott 2023

Fortsett, skulle ønske mange leser innleggene dine. 😀

Mi piace

Grete Renate Asbjørnsen
Grete Renate Asbjørnsen
25 apr 2023

Det var godt å høre♥️🥰 takk for at du tok deg tid til å lese♥️

Mi piace

efinne_3
25 apr 2023

Så fint skrevet❤️ jeg ble absolutt ikke skuffet!

Mi piace
bottom of page